Spring naar content

Asbest herkennen

Vroeger werd asbest onder andere gebruikt als materiaal in daken van panden, woningen, schuurtjes of andere bijgebouwen. Na 1 juli 1993 is asbest verboden en niet meer toegepast in huizen en materialen. Denkt u dat u asbest heeft in een gebouw? Dan is het goed om te weten hoe u asbest kan herkennen. 

Hoe ziet asbest eruit?

Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die je met het blote oog niet kunt zien. Bij inademing kunnen ze na lange tijd kanker in de longen, het longvlies of buikvlies veroorzaken. Daarom is het belangrijk om voorzichtig en verstandig met asbest om te gaan.

Asbest heeft een vezelachtige structuur en is meestal wit tot lichtgrijs. Zolang het materiaal niet beschadigd raakt, is er niets aan de hand. Maar asbestdaken raken bijvoorbeeld beschadigd door weersinvloeden, zoals storm en hagel. Daardoor verweren asbestdaken vaak na zo’n 30 jaar. 

Waar vindt u asbest?

U kunt asbest tegenkomen aan de buitenkant van een gebouw in golfplaten, goten dakleien, gevelbekleding, regenpijpen en bloembakken. Binnen kunt u asbest vinden in onder andere vloerbedekkingen, vensterbanken en apparaten. 

Op de website van kenniscentrum InfoMil vindt u foto’s van verschillende toepassingen waarin asbest zit.

Laat bij twijfel onderzoek doen

Twijfelt u of er asbest in of op uw pand zit? Schakel dan een gecertificeerd asbestinventariseerder in. Een overzicht van bedrijven in uw regio vindt u op de website van Ascert.

Vindt u asbest in een openbare ruimte?

Als u asbest op een openbaar terrein vindt, moet u dit melden bij de omgevingsdienst of uw gemeente. De gemeente kan asbest verwijderen als dat nodig is. De gemeente kan ook onderzoeken hoe erg het terrein verontreinigd is.

Meer weten over asbest?

Meer informatie over asbest, waar het zit en hoe u het kunt herkennen, vindt u in dit filmpje van Milieu Centraal.

Gerelateerd

Asbest bij bedrijven

Heeft u een bedrijf waar asbest is aangetroffen en wilt u dat verwijderen? Dan moet u dit altijd laten doen...

Asbest verwijderen

Heeft u asbest gevonden in of om uw eigen woning? Dan kunt u dat verwijderen. U mag dat zelf doen...