Asbest verwijderen in of om uw woning
Heeft u asbest gevonden in of om uw eigen woning? U mag dat in sommige gevallen zelf verwijderen als dit aan bepaalde eisen voldoet. Anders moet u daarvoor een gecertificeerd bedrijf inschakelen. U moet wel altijd een sloopmelding doen als u asbest gaat (laten) verwijderen. Nadat de sloopmelding geaccepteerd is mag u pas starten met de werkzaamheden.
Zelf asbest verwijderen
Particulieren mogen onder bepaalde voorwaarden zelf asbest verwijderen. Het asbestmateriaal moet dan wel aan de volgende eisen voldoen:
- Het mag maximaal 35m² van het kadastraal perceel zijn;
- Het asbest is van het type hechtgebonden, zoals:
- geschroefde platen, bijvoorbeeld golfplaten op een schuur;
- vloerzeil of –tegels die niet zijn verlijmd met de vloer.
- Het asbest is niet beschadigd of gebroken.
Voldoet het materiaal dat u wilt verwijderen niet aan deze eisen? Dan is er een groot risico op het vrijkomen van asbestvezels. In dit geval moet u een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen.
Asbest bij bedrijven
Eigenaren van bedrijven moeten altijd een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Lees hier meer over asbest in uw bedrijf.
Sloopmelding doen vóór de start
Wilt u asbest (laten) verwijderen? Dan heeft u eerst een geaccepteerde sloopmelding nodig. U kunt een sloopmelding asbest doen via het Omgevingsloket Online. Plan goed in wanneer u de melding doet, want u mag pas beginnen als de sloopmelding geaccepteerd is. U ontvangt een brief waarin staat of u wel of geen toestemming krijgt voor het zelf verwijderen van het asbesthoudend materiaal.
Voor een melding zijn de volgende gegevens nodig:
- Uw naam, adres en woonplaats;
- De slooplocatie;
- Het aantal m² asbest dat u wilt verwijderen;
- De locatie van het asbest;
- De datum waarop u het asbest wilt verwijderen.
Nadat u de melding heeft gedaan ontvangt u een brief van ons. Hierin staat of u wel of geen toestemming krijgt voor het zelf verwijderen van het asbestmateriaal.
- Heeft u toestemming? Dan kunt u zelf aan de slag. Volg de instructies in de brief.
- Heeft u geen toestemming? In de brief staat wat u moet doen. Soms is er meer informatie nodig om de sloopmelding compleet te maken. Of u moet een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen.
Asbestinventarisatierapport
Als u niet zelf het asbest mag verwijderen, vraagt de gemeente om een asbestinventarisatierapport of een sloopveiligheidsplan. Dat is altijd verplicht bij werkzaamheden die u door anderen laat uitvoeren. Dit rapport moet u bij uw sloopmelding asbest toevoegen.
Slopen van of in een oud pand
Heeft u een pand of woning van voor 1994 of zal de hoeveelheid sloop- of bouwafval naar redelijke inschatting meer dan 10 m3 bedragen? En wilt u dit (gedeeltelijk) laten slopen? Dan moet u altijd een sloopmelding doen.
Asbestdak verwijderen
Heeft u maximaal 35 m2 asbest op uw dak liggen en kunt u dit zelf verwijderen? Bekijk deze video van Milieucentraal voor een instructie.
Let op beschermde diersoorten
Voordat u asbest verwijdert of laat verwijderen, moet u onderzoeken of u geen beschermde diersoorten (bijvoorbeeld vogels of vleermuizen) verstoort of verjaagt. U kunt het beste een gecertificeerde aannemer inschakelen. Die werkt zorgvuldig en houdt rekening met de Wet natuurbescherming. Zo’n aannemer weet wanneer hij welke werkzaamheden mag uitvoeren. Het kan zijn dat u door deze wet een ontheffing of vergunning nodig heeft om de werkzaamheden uit te mogen voeren. Kijk voor meer informatie op de website van provincie Gelderland.