Spring naar content

Asbest verwijderen

Heeft u asbest gevonden in of om uw eigen woning? Dan kunt u dat verwijderen. U mag dat zelf doen als het asbest aan bepaalde eisen voldoet. Anders moet u daarvoor een gecertificeerd bedrijf inschakelen. U heeft altijd toestemming nodig van de gemeente. 

Zelf asbest verwijderen

Particulieren mogen onder bepaalde voorwaarden zelf asbest verwijderen. Het asbestmateriaal moet dan wel aan de volgende eisen voldoen:

 • Het mag maximaal 35m² van het kadastraal perceel zijn;
 • Het asbest is van het type hechtgebonden, zoals:
  • geschroefde platen, bijvoorbeeld golfplaten op een schuur;
  • losse materialen, zoals plantenbakken;
  • vloerzeil of –tegels die niet zijn verlijmd met de vloer.
 • Het asbest is niet beschadigd of gebroken

Voldoet het materiaal dat u wilt verwijderen niet aan deze eisen? Is het asbest bijvoorbeeld beschadigd, gaat het om isolatiemateriaal of spuitasbest? Dan is er een groot risico op het vrijkomen van asbestvezels. In dit geval moet u een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. 

Asbest bij bedrijven

Eigenaren van bedrijven moeten altijd een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Lees hier meer over asbest in uw bedrijf.

Op tijd toestemming vragen bij gemeente

Wilt u asbest (laten) verwijderen? Dan heeft u eerst toestemming nodig van de gemeente. U kunt een sloopmelding asbest doen via het Omgevingsloket Online. Plan goed in wanneer u de melding doet. Wij handelen de meeste meldingen binnen zes weken af. Vóór die tijd kunt u dus nog niet aan de slag!

Voor een melding zijn de volgende gegevens nodig:

 • Uw naam, adres en woonplaats;
 • De slooplocatie;
 • Het aantal m² asbest dat u wilt verwijderen;
 • De locatie van het asbest;
 • De datum waarop u het asbest wilt verwijderen.

Nadat u de melding heeft gedaan ontvangt u een brief van ons. Hierin staat of u wel of geen toestemming krijgt voor het zelf verwijderen van het asbestmateriaal.

 • Heeft u toestemming? Dan kunt u zelf aan de slag. Volg de instructies in de brief.
 • Heeft u geen toestemming? In de brief staat wat u moet doen. Soms is er meer informatie nodig om de sloopmelding compleet te maken. Of u moet een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen.

Asbestinventarisatierapport

Als u niet zelf het asbest mag verwijderen, vraagt de gemeente om een asbestinventarisatierapport of een sloopveiligheidsplan. Dat is altijd verplicht bij werkzaamheden die u door anderen laat uitvoeren. Dit rapport moet u bij uw sloopmelding asbest toevoegen.

Slopen van of in een oud pand

Heeft u een pand of woning van voor 1994? En wilt u dit (gedeeltelijk) laten slopen? Dan moet u altijd een sloopmelding doen.

Asbestdak verwijderen

Heeft u maximaal 35 m2 asbest op uw dak liggen en kunt u dit zelf verwijderen? Bekijk onderstaande video van Milieucentraal voor een instructie.

Let op beschermde diersoorten

Voordat u asbest verwijdert of laat verwijderen, moet u onderzoeken of u geen beschermde diersoorten (bijvoorbeeld vogels of vleermuizen) verstoort of verjaagt. U kunt het beste een gecertificeerde aannemer inschakelen. Die werkt zorgvuldig en houdt rekening met de Wet natuurbescherming. Zo’n aannemer weet wanneer hij welke werkzaamheden mag uitvoeren. Het kan zijn dat u door deze wet een ontheffing of vergunning nodig heeft om de werkzaamheden uit te mogen voeren. Kijk voor meer informatie op de website van de RVO.

Handige links

Gerelateerd

Asbest bij bedrijven

Heeft u een bedrijf waar asbest is aangetroffen en wilt u dat verwijderen? Dan moet u dit altijd laten doen...

Asbest herkennen

Vroeger werd asbest onder andere gebruikt als materiaal in daken van panden, woningen, schuurtjes of andere bijgebouwen. Na 1 juli...