Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zonnepanelen is bedoeld voor mkb-bedrijven en zakelijke gebruikers met een kleinverbruikersaansluiting (maximaal 3×80 ampère). De ISDE subsidieregeling bestaat al een aantal jaar, maar voorheen viel zonne-energie hier niet onder. Het mkb en andere zakelijke partijen met een kleinverbruikersaansluiting, zoals scholen en sportverenigingen, kunnen nu ook subsidie aanvragen voor zonnepanelen. Particulieren komen niet in aanmerking.

Wanneer kan ik de subsidie aanvragen?

De subsidie voor zonnepanelen kunt u aanvragen tot en met 31 december 2023. Voor 2022 is 30 miljoen euro beschikbaar voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines.

De subsidie voor zonnepanelen bedraagt € 125 per kW gezamenlijk piekvermogen.

Kom ik in aanmerking voor deze subsidie?

Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Zakelijke partijen komen in aanmerking voor subsidie voor zonnepanelen. Dit geldt voor alle rechtspersonen, maar ook de maatschap, stichting, vof en cv.
  • De zonnepanelen zijn aangebracht op of aan een gebouw.
  • Uw netaansluiting heeft een totale maximale doorlaatwaarde van 3×80 A (kleinverbruikersaansluiting).
  • Het netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting is minimaal 50.000 kWh in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag.
  • U kunt subsidie aanvragen voor een zonnepaneleninstallatie met een vermogen vanaf 15 kWp.
  • De installatie laat u uitvoeren door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
  • U vraagt eerst de subsidie aan, voordat u een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de zonnepanelen.
  • U moet de zonnepanelen in gebruik nemen binnen 12 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
  • U heeft geen recht op ISDE-subsidie als er al eerder een andere subsidie voor het zonnesysteem is verstrekt. De ISDE-subsidie kan niet worden gecombineerd met de Energie-investeringsaftrek, wél met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Belangrijk: om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moet u een zakelijke kleinverbruikersaansluiting hebben (minder dan 3×80 Ampère). Daarnaast is uw jaarverbruik voor de betreffende aansluiting in het voorgaande jaar minimaal 50.000 kWh geweest. Kleinverbruikers met een jaarverbruik lager dan 50.000 kWh komen niet voor subsidie in aanmerking. Wel kunt u dan gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Meer informatie over subsidies

Kijk voor meer informatie op de website van de RVO. Voor vragen kunt u ook altijd contact opnemen met onze adviseurs.

  • Taskforce Zonne-energie

    Taskforce Zonne-energie geeft onafhankelijk advies en ondersteuning bij het realiseren van zonne-energieprojecten.


Gerelateerd

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Een ondernemer kan met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek tot 28% van een investering van zijn winst aftrekken. Het percentage hangt af van...

Energie-Investeringsaftrek (EIA)

De EIA is een fiscale regeling. Via de EIA stimuleert de overheid de investering in duurzame energie en technieken. Deze...