Salderingsregeling

Met de salderingsregeling kan energie die terug wordt geleverd aan het net, verrekend worden met de stroom die op een ander moment juist wordt afgenomen van het net. Door deze extra opbrengsten wordt de terugverdientijd van de installatie korter. Deze regeling blijft in zijn huidige vorm bestaan tot aan 2023.

Kom ik aan in aanmerking voor de salderingsregeling?

U kunt gebruik maken van de salderingsregeling als u een kleinverbruikersaansluiting (maximaal 3x80A) heeft met uw onderneming of instelling. De capaciteit van uw netaansluiting kunt u vinden op de energiefactuur. Wanneer u een grootverbruikersaansluiting heeft (3x80A) kunt u gebruik maken van de SDE++ subsidie.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Zonnepanelen zullen op bepaalde momenten meer of juist minder stroom opwekken dan uw onderneming verbruikt. Dit verschil streept uw energieleverancier tegen elkaar weg. Hierdoor betaalt u voor de afgenomen stroom evenveel als dat u voor de teruggeleverde stroom vergoed krijgt.

Belangrijke wijzigingen vanaf 2023

Vanaf 2023 verandert deze regeling waarschijnlijk. Eigenaren van zonnepanelen mogen vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder salderen en vanaf 2031 niet meer salderen.

Op dit moment is het zo dat u voor de geleverde stroom hetzelfde tarief krijgt als wat u aan het energiebedrijf betaalt voor de stroom die u afneemt (zo’n 22.5 cent per kWh). Vanaf 2031 kunt u niet meer salderen. Voor elke kWh die u ongesaldeerd aan het net levert, krijgt u een vergoeding van uw energiebedrijf. Dit zal vermoedelijk rond de 6 cent per kWh zijn.

Let op: het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling is in oktober 2020 naar de Tweede Kamer gestuurd, maar na het aftreden van het kabinet controversieel verklaard.  Hierdoor wordt de afbouw mogelijk uitgesteld.

MilieuCentraal heeft dit in een infographic duidelijk weergegeven. Het voorbeeld gaat uit van een installatie met 10 panelen. Bekijk de infographic via deze link.

  • Taskforce Zonne-energie

    Taskforce Zonne-energie geeft onafhankelijk advies en ondersteuning bij het realiseren van zonne-energieprojecten.

Gerelateerd

Subsidieregeling collectieve energieprojecten

Met deze subsidie wil de gemeente Apeldoorn bijdragen aan een energieneutrale gemeente. Dat betekent dat we in Apeldoorn evenveel energie...

Kom ik in aanmerking voor een SDE++ subsidie?

De SDE++ subsidie is bedoeld voor bedrijven en instellingen met een grootverbruikersaansluiting (>3*80 ampère). Ook moet een bedrijf aan een...