Vergunningvrij bouwen

Gaat u bouwen of verbouwen? Dan heeft u misschien een vergunning nodig. Maar het kan ook zijn dat uw plannen onder ‘vergunningvrije bouwwerken’ vallen. Dan heeft u geen bouwvergunning nodig.

Om te controleren of u een vergunning nodig heeft, vult u de vergunningcheck op de website van het Omgevingsloket in. U voert daar uw bouwlocatie en werkzaamheden in. Daarna ziet u of u verplicht bent om een vergunning aan te vragen of een melding te doen. 

Heeft u geen vergunning nodig? Dan zijn er wel vaak bepaalde voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Schuur, bijgebouw, serre of garage

Er zijn vele mogelijkheden om een woning uit te breiden of bij te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een bijkeuken, serre, schuur, garage, carport of mantelzorgwoning. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een brochure met informatie over de regels voor het vergunningvrij bouwen te downloaden.

Dakkapel

Een dakkapel in het achterdakvlak kunt u onder bepaalde voorwaarden vergunningvrij plaatsen. Download hier een brochure met informatie over de regels voor het vergunningvrij bouwen van dakkapellen.

In een aantal gevallen mag een dakkapel ook aan de voorkant van het pand, of op een dak dat naar het openbaar gebied gekeerd is, zonder vergunning worden geplaatst. Dat is het geval in gebieden waar geen welstandseisen gelden. Dit is een aanvullende eis. De overige voorwaarden die gelden bij dakkapellen op het achterdakvlak gelden ook hier. Download hier de brochure. Welstandseisen verschillen per locatie en per gemeente.

Zonnepanelen

Zonnepanelen en -collectoren kunt u in veel gevallen vergunningvrij plaatsen. Download hier de brochure waarin de vergunningvrije voorwaarden zijn beschreven. Voor beschermde stadsgezichten gelden minder vergunningvrije mogelijkheden. Voor plaatsing op de voorzijde heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Voor plaatsing op een monument moet u altijd een omgevingsvergunning aanvragen.

Schutting

Voor het plaatsen van een hek, schutting of tuinmuur (erfafscheiding) hoeft u in veel gevallen geen omgevingsvergunning aan te vragen. De maximale (vergunningvrije) hoogte is 1 of 2 meter. Deze hoogte hangt af van het gedeelte van uw perceel. In de voortuin mag u meestal tot 1 meter hoog bouwen. In de achtertuin is in veel gevallen 2 meter vergunningvrij toegestaan. Download hier een brochure met informatie over de regels voor het vergunningvrij plaatsen van erfafscheidingen.

Hoekhuis

Bij hoekhuizen gelden minder vergunningvrije mogelijkheden. Bepalend hierbij is of er welstandseisen gelden voor uw woning. Meer informatie kunt u bij uw gemeente opvragen.

Gerelateerd

Vergunningen en meldingen

Gaat u bouwen, verbouwen of uw bedrijf uitbreiden? Dan heeft u misschien een vergunning nodig of moet u een melding...

Bouwen en slopen

Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Dan moet u meestal een melding indienen of een vergunning aanvragen bij uw gemeente....