In september uw asbest dak (<35m2) vervangen?

Van 11 tot en met 17 september 2023 organiseren wij in Apeldoorn regio Zuid een speciale actieweek om bewoners te helpen bij het verwijderen van hun asbest dak (kleiner dan 35m2). Gemeente Apeldoorn en Omgevingsdienst Veluwe IJssel willen met deze actie bijdragen aan het verminderen van het aantal asbest daken in Apeldoorn. Doet u mee?

Risico’s van asbest daken

Steeds meer woningeigenaren verwijderen hun asbest dak en kiezen daarmee voor een gezond dak. Weer en wind zorgen ervoor dat asbestvezels vrij kunnen komen uit deze daken, die nu minimaal 25 jaar oud zijn. Deze kankerverwekkende vezels komen in de lucht en grond terecht. Door het vervangen van het asbest dak blijft een schuur of carport goed onderhouden en is deze bij schade en brand goed verzekerbaar.

Actieweek in september 2023

Uit de inventarisatie op www.asbestdakenkaart.nl blijkt dat diverse woningen in Apeldoorn een schuur of carport hebben met een dak dat mogelijk asbest bevat. Van 11 tot en met 17 september 2023 kunnen bewoners in de regio Apeldoorn Zuid ondersteuning krijgen bij het verwijderen van hun asbest daken. Voorwaarde is dat het om minder dan 35 m2 gaat en de daken geschroefd en hechtgebonden zijn.

Wat regelen wij kosteloos?

  • Indienen van de sloopmelding.
  • Uitgifte van een asbest opruimpakket met plastic verpakkingsmateriaal en persoonlijke beschermingsmiddelen (overall, handschoenen, PPF3 adembescherming);
  • Telefonisch advies van onze asbestdeskundigen;
  • Asbestplatenzak voor de verwijderde asbesthoudende golfplaten van het dak;
  • Gratis ophalen (aan huis) en afvoeren van het verpakte asbest.

Bespaar kosten door zelf te vervangen

Het verwijderen van een asbest dak en het plaatsen van een nieuw dak door een professioneel bedrijf kost gemiddeld € 2.500,-. Door het dak zelf te vervangen en mee te doen aan deze actieweek kunnen bewoners aanzienlijk op de kosten besparen. Uit ervaring blijkt dat de gemiddelde kosten om een klein dak op deze wijze te vernieuwen € 450,- bedragen.

Lees meer over het zelf vervangen van uw asbest dak.

Wat moeten bewoners zelf doen?

  • Demonteren van het oude asbest dak inclusief gebruik van eigen gereedschap en ladders.
  • Aanschaffen en monteren van een nieuw dak.

Hulp bij verwijderen van asbest

Het inschakelen van onbetaalde hulp (door vrienden, familie of buurtbewoners) bij het verwijderen van de asbest golfplaten is uiteraard mogelijk. Bij het inschakelen van een betaalde klusser of bedrijf voor hulp, moet deze persoon of dit bedrijf aan de wettelijke regels voor het verwijderen van asbest voldoen (onder andere gecertificeerd zijn om asbest te verwijderen).

  • Asbest Actieweek ook in uw wijk?

    Heeft u ook interesse in een actieweek ‘Asbestdak? Ga voor een gezond dak!’ in uw wijk?