Succesvolle asbestdaken-actiedag

De wijk De Bouwhof in Apeldoorn heeft 10 asbestdaken minder. Tijdens ‘Dag van de asbestvrije schuur’ op 30 oktober hebben 10 bewoners hun asbestdak (kleiner dan 35m2) zelf verwijderd. OVIJ en Gemeente Apeldoorn organiseerden een speciale actie waarbij beschermings- en verpakkingsmaterialen gratis werden aangeboden en het asbest gratis bij het huis werd opgehaald. “Ik wilde dit al doen voor de gezondheid van mijn kinderen, mijzelf en mijn omgeving”, aldus een bewoner, “en deze actie hielp mij over de streep om het ook echt te doen.”

Risico’s van asbestdaken

Deze ‘Dag van de asbestvrije schuur’ is georganiseerd om het aantal asbestdaken in Apeldoorn te verminderen. Asbest is tot 1994 veelvuldig gebruikt als materiaal voor o.a. golfplaten daken. Veel daken zijn inmiddels minimaal 25 jaar oud. Weer en wind zorgen ervoor dat asbestvezels vrij kunnen komen. Ook kunnen er bij brand vezels in de lucht en in de grond terecht komen. Deze kankerverwekkende vezels vormen een risico voor de gezondheid van mensen.

Gezonde leefomgeving

Wanneer men de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en zorgvuldig met het asbest omgaat, is het toegestaan om per perceel maximaal 35 m2 asbest plaatmateriaal (geschroefd en hechtgebonden) zelf weg te halen en in te leveren bij de milieustraat. Op deze manier is het risico op gezondheidsschade erg klein. Door het vervangen van het asbestdak kiezen bewoners voor een gezonde leefomgeving. Daarnaast blijft een schuur of carport goed onderhouden én is deze voor schade en brand goed verzekerbaar.

Bekijk het stappenplan voor het zelf verwijderen van een asbestdak

Mogelijk vervolg

OVIJ en Gemeente Apeldoorn overwegen om de actie volgend jaar te herhalen in andere buurten. Heeft u interesse, meld u dan aan via onderstaande link. Indien er in een bepaalde buurt veel animo is, wordt er gekeken of er daar een vervolgactie georganiseerd kan worden.

Bewoner ontvangt het asbest-pakket met beschermings- en verpakkingsmaterialen
Een bewoner ontvangt het asbest-pakket met beschermings- en verpakkingsmaterialen
Bewoners kregen verpakkingsmateriaal om de asbest platen goed in te pakken
Bewoners kregen verpakkingsmateriaal om de asbest platen goed in te pakken

Aan het einde van de dag werden de platen gratis opgehaald.
Aan het einde van de dag werden de platen gratis opgehaald.

Gerelateerd

Actie: Dag van de Asbestvrije Schuur – 30 oktober 2021

Op 30 oktober organiseren wij in de wijk De Bouwhof in Apeldoorn een speciale actie om bewoners te helpen bij…

Stappenplan Asbestdak verwijderen

Gaat u binnenkort uw asbestdak vervangen? Het is verstandig om u op tijd voor te bereiden. U heeft bijvoorbeeld diverse…

Gerelateerd

Intentie tot mogelijke fusie OVIJ en ODNV

De voorzitters van Omgevingsdienst Noord-Veluwe en Omgevingsdienst Veluwe IJssel hebben een intentieverklaring ondertekend, waarmee een mogelijke fusie tussen beide omgevingsdiensten een belangrijke stap dichterbij is.

Actie: Dag van de Asbestvrije Schuur – 30 oktober 2021

Op 30 oktober organiseren wij in de wijk De Bouwhof in Apeldoorn een speciale actie om bewoners te helpen bij...