Verandering salderingsregeling vanaf 2023

Zonnepanelen op het dak is een goede investering. Je bespaart op de energierekening, draagt bij aan het milieu én met de salderingsregeling is het ook nog eens heel gunstig. De salderingsregeling gaat echter veranderen vanaf 2023. Wat is salderen en hoe gaat het salderen eruit zien na 2023?

Zonnepanelen zullen op bepaalde momenten meer of juist minder stroom opwekken dan uw onderneming verbruikt. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het weer, maar ook van de momenten waarop uw onderneming de stroom gebruikt. Bijvoorbeeld het verschil tussen werkdagen en weekenden. Het kan dus zijn dat u soms energie gebruikt van het net of juist terug levert aan het net.

Wat is salderen?

Met de salderingsregeling kan energie die terug wordt geleverd aan het net, verrekend worden met de stroom die op een ander moment juist wordt afgenomen van net. Dit verschil streept uw energieleverancier tegen elkaar weg. Hierdoor betaalt u voor de afgenomen stroom evenveel als dat u voor de terug geleverde stroom vergoed krijgt. Dit verkort de terugverdientijd van de installatie en maakt het gunstiger om te investeren in zonnepanelen. Salderen is mogelijk voor particulieren en ondernemers en instellingen met een kleinverbruikersaansluiting.

De salderingsregeling verandert vanaf 2023

Vanaf 2023 verandert de salderingsregeling: de regeling wordt langzaam afgebouwd. Dit houdt in dat u per jaar 9% minder mag salderen. Vanaf 2031 is het helemaal niet meer mogelijk om te salderen. Voor elke kWh die u niet saldeert, krijgt u een vergoeding van de energieleverancier. Deze vergoeding is lager dan de vergoeding die u normaliter zou krijgen met het salderen. De nieuwe regeling geldt vanaf 2023 voor bestaande en nieuwe installaties. Hieronder is een tabel opgenomen met de percentages van het stroom dat u per jaar nog mag salderen.

JaarPercentage stroom dat je mag salderen
2020100%
2021100%
2022100%
202391%
202482%
202573%
202664%
202755%
202846%
202937%
203028%
2031 en verder0%

Invloed op de terugverdientijd

De komende twee jaar kunt u nog gebruik maken van de huidige regeling en alle stroom 100% salderen. Daarna wordt dit langzaam afgebouwd. Hierdoor verdien je minder aan je zonnepaneleninstallatie en wordt de terugverdientijd langer. De exacte terugverdientijd hangt samen met het aantal panelen dat je installeert en de hoeveelheid stroom die je zelf gebruikt. De infographic van Milieu Centraal laat duidelijk zien wat het effect is van het afbouwen van de salderingsregeling. Ze zijn hierbij uit gegaan van een installatie van 10 panelen.

Doordat u de komende jaren nog steeds 100% kan salderen en dit daarna langzaam wordt afgebouwd, blijft salderen voorlopig een gunstige regeling om te investeren in zonne-energie. Heeft u een bedrijf of instelling in Apeldoorn, Epe of Voorst en wilt u kosteloos advies over zonne-energie? Neem dan contact op met de Taskforce Zonne-energie. Kijk voor meer informatie over het salderen van stroom op de website van RVO.