Zonnepanelen boven uw parkeerterrein? Gemeente Apeldoorn helpt u op weg

Steeds meer bedrijven en organisaties zijn bezig met verduurzamen van hun gebouw en de directe omgeving. Daarbij kijken zij ook naar mogelijkheden om zonnepanelen boven parkeerterreinen te plaatsen. Dit worden ook wel ‘solarcarports’ genoemd. Om ondernemers hierbij te helpen, biedt gemeente Apeldoorn de applicatie ‘Park the Sun’ aan. Deze app biedt gratis inzicht in de mogelijkheden én een eerste indicatie van de te verwachten kosten.

Zonnepanelen worden steeds populairder. Naast zonnepanelen op het bedrijfsdak kiezen bedrijven er steeds meer voor om slim gebruik te maken van hun parkeerplaatsen. Maar welke parkeerterreinen zijn hier nou geschikt voor, wat zijn de kosten en wat is de terugverdientijd?

Inzicht in de kansen

De applicatie Park the Sun biedt hier inzicht in. Met luchtbeelden en andere data laat de app zien welke parkeerterreinen wat betreft energie-opbrengst grote kans bieden om te overkappen met zonnepanelen, eventueel in combinatie met het plaatsen van laadpalen. Op basis van uw technische wensen worden de kosten en terugverdientijd berekend.

Subsidies en financiering

Voor het installeren van zonnepanelen zijn overheidssubsidies beschikbaar. Welke subsidie geldt, hangt af van uw situatie. Op www.ovij.nl/zon vindt u informatie over de beschikbare subsidies en financieringsmogelijkheden. In juni 2022 wordt de volgende openstelling van de SDE++ subsidie verwacht. Begin daarom op tijd met de voorbereiding en vergunningsaanvraag.

Vergunningenprocedure

Wilt u aan de slag met de bouw van een solarcarport? Dan is de eerste stap om een omgevingsvergunning aan te vragen. Wij adviseren u om het conceptontwerp aan de gemeente voor te leggen. Want de gemeente toetst of een solarcarport goed is in te passen in de omgeving.

Meer weten?

De applicatie vindt u op www.parkthesun.com/apeldoorn. Heeft u vragen over solarcarports of subsidies, of wilt u aan de slag? Neem dan contact op met de Taskforce Zonne-energie van Omgevingsdienst Veluwe IJssel via zon@ovij.nl of 055 – 580 1705. De Taskforce Zonne-energie adviseert kosteloos en onafhankelijk in opdracht van de gemeente, en helpt u op weg met uw vergunningsaanvraag.

  • Taskforce Zonne-energie

    Taskforce Zonne-energie geeft onafhankelijk advies en ondersteuning bij het realiseren van zonne-energieprojecten.

Gerelateerd

Handhaving milieu, wat is dat eigenlijk?

Wat doe je eigenlijk als handhaver milieu? En wat maakt het werk zo leuk? Gunnar Lukassen is Toezichthouder en Handhaver...

Intentie tot mogelijke fusie OVIJ en ODNV

De voorzitters van Omgevingsdienst Noord-Veluwe en Omgevingsdienst Veluwe IJssel hebben een intentieverklaring ondertekend, waarmee een mogelijke fusie tussen beide omgevingsdiensten een belangrijke stap dichterbij is.

Zonnepanelen en uw verzekering

Steeds meer ondernemers laten zonnepanelen op hun bedrijfspand installeren. Bedrijven willen hun bijdrage leveren aan duurzaamheid en besparen op hun...

Subsidie voor zonnepanelen nu ook voor mkb

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt tijdelijk uitgebreid De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt met ingang van...