Om te zorgen dat we zorgvuldig met de bodem omgaan heeft de overheid regels opgesteld. Deze regels staan in de Wet bodembescherming. U kunt met deze wet te maken krijgen als u bijvoorbeeld een huis/bedrijfspand wilt bouwen of kopen, grond wilt afvoeren of als u een ondergrondse tank in uw tuin heeft. Wij zien toe op de naleving van de Wet bodembescherming en het Besluit bodemkwaliteit.
Het doel van een bodemonderzoek is om vast te stellen of er een bodemverontreiniging op een perceel aanwezig is. U laat een bodemonderzoek uitvoeren bij bijvoorbeeld de (ver)koop of bouw van een huis of bedrijfspand.
Voor 1970 werd voor het verwarmen van woningen en bedrijfspanden veel gebruik gemaakt van huisbrandoliestook. Deze brandstof werd opgeslagen in ondergrondse tanks.
Na een verbouwing of tuinaanleg heeft u soms grond over. Wat kunt of moet u hiermee doen?
Een stuk grond kan vervuild zijn. Als u plannen heeft met deze grond kan het nodig zijn om de bodem te saneren.
Heeft u vragen m.b.t. het onderzoek naar voormalige stortplaatsen in en rondom Apeldoorn? Neem dan contact op met mevrouw H. Bisseling, adviseur milieu bij Omgevingsdienst Veluwe IJssel via (055) 5801705.
OVIJ verbetert in opdracht van gemeente Apeldoorn de grondwaterkwaliteit met het programma Gebiedsgericht grondwaterbeheer Apeldoorn (GgbA). GgbA zorgt ervoor dat ondergrondse vervuilingen gesaneerd worden of beheersbaar blijven in een bepaald gebied.
De door de gemeenten Apeldoorn en Epe verzamelde bodeminformatie is op adres bij ons op te vragen. Hiervoor moet het aanvraagformulier bodeminformatie worden gebruikt. Voor bodeminformatie van de gemeenten Voorst en Brummen verwijzen wij u naar de lokale websites.