Zonne-energie: SDE++ subsidie

Zonne-energie: SDE++ subsidie

De SDE++ subsidie is bedoeld voor bedrijven en instellingen met een grootverbruikersaansluiting (>3*80 ampere). De overheid stimuleert hiermee het gebruik van CO2 reducerende technieken en het opwekken van duurzame energie, waaronder zonne-energie op daken. De SDE++ subsidie keert een bedrag per opgewekte KWh uit gedurende 15 jaar, waardoor het investeren in zonnepanelen aantrekkelijker wordt.

Het aanvragen van SDE++ subsidie is inmiddels gesloten voor het jaar 2022. Houd het nieuws over aanvraagmogelijkheden voor het jaar 2023 in de gaten.

 • Kom ik in aanmerking voor een SDE++ subsidie?

  U moet onder andere een grootverbruikersaansluiting hebben.

 • Verzekering en zonnepanelen: hoe werkt dit?

  Verzekeraars stellen eisen aan het pand en zonnesysteem dat wordt geplaatst.

Hoe werkt de SDE++ subsidie?

 • Achtergrond en rekenvoorbeelden

  Om de CO2 uitstoot te verminderen en de klimaatdoelen te halen, wil de overheid het gebruik van deze technieken voor duurzame energie stimuleren. Daarom vergoedt de overheid dat gedeelte van de techniek dat nog niet rendabel is over een langere periode.

Financiering

 • Voucher ‘Groeiversneller Zon’

  Heeft u al een SDE+(+) beschikking? Met de voucher ‘Groeiversneller Zon’ van de provincie Gelderland kunt u financieel of technisch advies inschakelen. Denk hierbij aan een dakbelastingberekening of advies in het keuzeproces voor huur, koop of lease van zonnepanelen.

Aan de slag met SDE+

 • SDE+ Stappenplan

  Gefeliciteerd, u heeft een SDE+ beschikking gekregen! Maar welke stappen moet u nu ondernemen?

Contact

 • Taskforce Zonne-energie

  Taskforce Zonne-energie is onderdeel van de Omgevingsdienst Veluwe IJssel en is in 2017 opgezet in opdracht van Gemeente Apeldoorn om de ontwikkeling van zonne-energie te stimuleren. In 2018 zijn ook Gemeente Epe en Gemeente Voorst aangesloten.